Özet
Bilim camiası endometriozisin genetik, klinik ve biyokimyasal açıdan ne kadar komplike olduğunu fark ettikçe veriye bağlı tedavi analizleri istatistiksel açıdan o derece komplike bir hal almaktadır.
Yakın zamanda endometriozis makroskopik açıdan heterojen bir hastalık olarak belirlenmiş olmakla beraber birçok farklı klinik semptom ile de kendini göstermektedir. Örnek olarak, bazı derin endometriozis lezyonlarında kanserle ilişkili mutasyonlar izlenmiştir. Genelde çoğu endometriozis lezyonunu östrojen etkisiyle büyürken bazı olgularda endometriozis menopozdan yıllar sonra ortaya çıkmaktadır.
‘Facts, Views & Vision in Obstetrics Gynaecology and Reproductive Health’ adl dergide yayınlanan Koninckx ve ark. tarafından yapılan bu çalışmada endometriozis gelişimi nesiller arası aktarılan büyük genetik ve epigenetik olaylara veya hücre bölünmesi sırasında oluşan hasarlara, oksidatif strese veya radyasyona bağlanmaktadır. Bu sebeple endometriozisin nedeni ve oluşumu aktif araştırma konusudur.
İşleri daha da zorlaştıran bir konu da medikal tedavi alan hastaların hepsinde ağrının azalması veya hastalığın ilerlemesinin önlenmesinde anlamlı sonuçlar elde edilememesidir. Bu sebeplerden ötürü yazarlar değişik popülasyonların endometriozis açısından yakından değerlendirilmesini endometriozisin klinik veya biyokimyasal verileri açısından kullanışlı olacağını belirtmektedirler.
Araştırmacılar, ‘benzer görünümlü endometriozis lezyonlarının klinik, enflamatuar, immünolojik, biyokimyasal, histokimyasal ve genetik-epigenetik heterojenitesi araştırma, tanı ve tedavi açısından zorluk oluşturmaktadır; yayınlarda endometriozis heterojenitesi ortalama, standart sapma ve p değerleri ve Bayezyan istatistiği yerine verilerin tek tek ve zaman içerisindeki değişimlerinin Scatchard plotları ile değerlendirilmesinin heterojen popülasyonlara daha uygun olduğu’ şeklinde bir sonuca varmışlardır.
Kaynak Site: endonews.com
Çeviren: Dr. Fitnat TOPBAŞ