Derin endometriozis; rektum/rektosigmoid kolon, uterosakral ligament, rektovajinal septum, vajina ve/veya mesanede 5 mm ve üzeri endometriyal subperitoneal implantların bulunması durumudur. Ameliyat öncesi taramada en sık kullanılan görüntüleme metodları transvajinal ultrason (TVS) ve manyetik rezonans görüntüleme (MR)’dir.
Transvajinal ultrason ile görülen “kayma işareti” daha önceki yayınlarda tanımlanmış ve endometriozisten şüphelenilen kadınlarda Douglas poşunun oblitere olmasının (kapanmasının) öngörüsünde kullanılmıştır. Nodül varlığını belirlemek için transvajinal ultrason ile barsakların doğrudan görüntülenmesi ise bir diğer yöntemdir.
Avustralya ve Birleşik Krallık’tan bir grup bilim insanı olan Reid ve arkadaşları “Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica” adlı dergide “Rektal/rektosigmoid derin endometriozisi belirlemede en iyi ultrasonografik görüntüleme metodu: Transvajinal ultrason kullanılarak bakılan “kayma işareti”, doğrudan görüntüleme veya ikisi birden?” başlıklı bir makale yayınlamışlardır. Yazarlar, rektal/rektosigmoid endometriozisin ameliyat öncesi değerlendirilmesinde en doğru görüntüleme metodunu (transvajinal ultrason kullanılarak “kayma işareti” veya barsakların doğrudan görüntülenmesi veya iki tekniğin kombine edilmesi) araştırmışlardır.
Kriterlere uyan 410 kadın çalışmaya dahil edilmiş ve laparoskopik müdahaleden (kapalı operasyon) önce tüm hastalardan detaylı hikayeleri alınmış, fizik muayene ve transvajinal ultrason görüntüleme yapılmıştır. Uterus (rahim) ve överler (yumurtalıklar) pozisyonuna, boyutuna, hareket edebilirliğine ve patolojik bulgularına göre değerlendirilmiştir. Douglas poşu ise gerçek zamanlı ultrasonda tespit edilen “kayma işareti”ne göre değerlendirilmiştir. Barsak endometriozisinin kesin tanısı, çıkarılan en az bir rektal/rektosigmoid nodülün histopatolojik incelenmesi veya rektal/rektosigmoid subperitoneal nodülün görüntülenmesi ya da palpe edilmesi veya Douglas poşunun tamamen kapandığının görülmesi ile konmuştur. 376 kadına (%91) planlandığı gibi transvajinal ultrason ile tam bir değerlendirme ve laparoskopik cerrahi yapılmıştır.
Bu çalışmanın sonuçlarına göre, rektal/rektosigmoid derin endometriozisin cerrahi öncesi değerlendirilmesinde spesifisitesi (özgüllük) ve pozitif prediktif (öngörü) değeri en yüksek olan metodun kayma işaretinin izlenmemesi ile beraber rektal/rektosigmoid nodüllerin doğrudan görüntülenmesi olan kombine teknik olduğu sonucuna varılmıştır.
Kaynak Site: endonews.com
Çeviren: Dr. Hümeyra ÖZKAYA